Konstsommaruppsala.se https://konstsommaruppsala.se Konstsommar i Uppsala Wed, 03 Jan 2024 06:30:03 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Kreativ fotografering hemifrån – upptäck din inre konstnär https://konstsommaruppsala.se/kreativ-fotografering-hemifran-upptack-din-inre-konstnar/ Wed, 03 Jan 2024 04:30:00 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=207 Att utveckla en unik stil i fotografering kan vara en resa full av upptäckter. Hemma har du en kontrollerad miljö som erbjuder en perfekt utgångspunkt för att experimentera.

Hitta rätt onlinekurs

Att hitta rätt onlinekurser för ditt specifika intresse kan vara en upplysande resa. Med en värld av resurser tillgängliga online, från universitetskursmaterial till specialiserade hobbyplattformar, finns det kurser för nästan varje ämnesområde. Genom att söka på relevanta nyckelord eller besöka utbildningsplattformar kan du upptäcka en skatt av information och instruktionsmaterial som är skräddarsydda för att utveckla dina färdigheter och fördjupa din förståelse för ämnet.

Utforska olika perspektiv

Du kan börja med att utforska olika perspektiv och vinklar i ditt hem. Prova att fotografera vardagliga objekt från ovan, underifrån eller på sidan för att skapa intressanta kompositioner. Ett annat sätt att hitta din stil är att leka med ljuset. Använd naturligt ljus som kommer in genom fönstret eller experimentera med olika typer av konstgjort ljus för att skapa skuggor och höjdpunkter.

Teknik och verktyg

I dagens digitala värld är tillgången på fotoredigeringsverktyg enorm. Använd program som Photoshop eller gratis alternativ som GIMP för att förbättra dina bilder. Du kan justera färger, kontrast, ljusstyrka och mycket mer. Om du är nybörjare, börja med grundläggande redigering och utveckla gradvis dina färdigheter. Tänk på att det inte alltid är den dyraste utrustningen som skapar de bästa bilderna. Ibland kan en enkel smartphone i kombination med kreativitet och teknik göra underverk.

Teman och projekt

Att arbeta med ett specifikt tema kan vara ett utmärkt sätt att förbättra din fotograferingsfärdighet. Välj ett tema som intresserar dig, till exempel natur, porträtt eller stilleben. Genom att fokusera på ett specifikt område kan du utveckla en djupare förståelse och känsla för ämnet. Att skapa ett fotoprojekt över tid, som en bildserie eller ett fotoalbum, kan också vara ett spännande sätt att dokumentera din utveckling och experimentera med olika stilar och tekniker.

Inspiration och lärande

Det finns otaliga resurser online för att lära sig och inspireras. Följ fotografer på sociala medier, delta i onlinekurser och titta på tutorials. Att titta på hur andra fotografer arbetar kan ge nya idéer och perspektiv. Kom ihåg att kreativitet ofta handlar om att kombinera befintliga idéer på nya sätt, så var inte rädd för att låta dig inspireras av andras arbete.

Att fotografera hemifrån öppnar dörren till en värld av kreativa möjligheter. Det handlar inte bara om att ta bilder, utan också om att utforska, lära och uttrycka dig själv. Genom att experimentera med olika stilar, tekniker och teman kan du upptäcka din inre konstnär och skapa konstverk som speglar din unika syn på världen.

]]>
Östhammars Konstsalong 2023 https://konstsommaruppsala.se/osthammars-konstsalong-2023/ Sat, 05 Aug 2023 11:13:11 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=204 Välkommen till Östhammars Konstsalong 2023 – en fantastisk händelse som sprider glädje och kreativitet i hela kommunen! Det är med stor entusiasm vi presenterar årets konstutställning som äger rum på det förtrollande Kulturhuset Storbrunn, mellan den 17 maj och 26 augusti.

Vi är överväldigade av det stora intresset från både etablerade och nyupptäckta konstnärer som vill delta i vår salong. Av över 80 magnifika verk som har inkommit har vår eminenta jury noga valt ut 50 av dem för att presentera en spektakulär utställning i tre spännande teman under sommaren.

Försommar i havsbandet

Vi inleder konstsalongen med tema *Försommar i havsbandet*. Den 17 maj är det dags för vår glittrande öppning kl. 17:00, och vi bjuder in alla att uppleva konstverk som inspirerar av havets skönhet, naturens blomstring och den spirande kreativiteten.

Arv och miljö

I den andra delen av konstsalongen, *Arv och miljö*, får vi möta verk som berättar historier om vårt rika kulturarv och omhändertagandet av vår värdefulla natur. Denna del pågår från den 21 juni till den 22 juli och bjuder på konstverk som rör, engagerar och berör våra hjärtan.

Ut i världen och in i fantasin

Sist men inte minst, *Ut i världen och in i fantasin*, där konstnärerna tar oss med på en magisk resa genom både exotiska världar och in i fantasins gränslösa rike. Denna fantastiska avslutning pågår mellan den 26 juli och 26 augusti och bjuder på en spektakulär mix av färger, former och idéer.

Vi är så glada över den oändliga kreativiteten som genomsyrar varje konstverk och vi hoppas att denna glädje och passion ska sprida sig till alla besökare. Kulturhuset Storbrunn blir den perfekta platsen för denna förtrollande konstupplevelse – ett ställe där alla kan fördjupa sig i konstens magi och låta sig inspireras.

Ett Stort Tack!

Vi vill också ta tillfället i akt att rikta ett stort tack till alla deltagande konstnärer som har bidragit till att göra Östhammars Konstsalong 2023 till en oförglömlig händelse. Era unika talanger har verkligen satt färg på vårt samhälle och gett oss en fantastisk möjlighet att dela er konst med världen.

Konstsalongen är öppen på samma tider som Östhammars Stadsbibliotek, så kom och ta del av denna glädjefyllda konstfest och låt dig svepas iväg på en resa genom kreativitetens värld. Vi ser fram emot att möta er där!

]]>
Pryd ditt hem med vacker konst https://konstsommaruppsala.se/pryd-ditt-hem-med-vacker-konst/ Mon, 07 Nov 2022 03:00:00 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=201 Ibland kan det kännas som om ditt hem behöver förnyas. En helrenovering kan vara lite överväldigande, men det finns som tur är lite enklare metoder. En sådan metod är konst, det går att förändra och lyfta ett helt hem med vacker konst på väggarna.

Konst kommer i många former

Vad som räknas till konst behöver inte bara vara oljemålningar på duk. Det kan vara sådana målningar såklart, men det kan också vara posters, foton, abstrakta målningar eller skulpturer.

Talesättet att skönhet ligger i betraktarens öga, stämmer väl in på konst. Det någon tycker är vackert, kan någon annan tycka är kladd. välj något passande för ditt hem, i din smak. Eftersom konst är så ytterst personligt, kan det också ge ditt hem en ännu mer personlig touch.

Förgyll ditt hem med detaljer

En tavla på en vägg kan låta kliché, men det gör verkligen stor skillnad när den är genomtänkt. Det är nämligen i detaljerna som huset blir till ett hem och du verkligen kan visa vem du är som bor där. Passa på att hitta ett guldkorn att hänga upp på väggen där hemma. Vem vet, du kanske dessutom får tag på en tavla av en blivande mästerkonstnär.

]]>
För dig som konstnär – skaffa det du behöver https://konstsommaruppsala.se/for-dig-som-konstnar-skaffa-det-du-behover/ Mon, 03 Oct 2022 13:00:44 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=199 Att måla är avkopplande och befriande för många. Släpp tankarna på allt annat och upptäck lugnet som alla pratar om. På Kalenderkungen hittar du allt du kan tänkas behöva för att börja skapa dina egna konstverk. Beställ online och få hem dina produkter inom endast två till fem dagar, och börja experimentera.

Olja eller akryl

Först måste du bestämma dig för om du vill måla med olja eller akryl. De två har ganska olika egenskaper, så det gäller att känna till skillnaderna. Om du är nybörjare kan akryl vara till din fördel att börja med då du enkelt blandar färger tillsammans med vatten. Dessutom torkar färgen mycket snabbare. På så sätt behöver du inte vänta innan du kan fortsätta med nästa lager. Det är även en okomplicerad process att rengöra penslarna när du är klar då akryl är vattenlösligt.

Gör din research

Är du osäker på vad du ska beställa, kan du med fördel börja med lite research. Du kan komma att behöva olika saker beroende på vad du är tänkt att skapa för projekt. Det finns alla möjliga hjälpmedel för att åstadkomma olika effekter. Testa dig fram med nya tekniker och verktyg.

]]>
Hitta passande inredning https://konstsommaruppsala.se/hitta-passande-inredning/ Mon, 02 May 2022 08:42:25 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=195 Att dekorera och använda olika typer av inredningsdetaljer är ett bra sätt att göra ditt hem mer i din smak. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av inredning du ska köpa och dekorera ditt hem med. I det här inlägget får du därför några tips.

Utgå från din inredningsstil

Till att börja med ska du utgå från vilken typ av inredning du föredrar. Precis som klädstilar finns det olika sorters inredningsstilar. Till exempel skandinavisk eller shabby chic. Du kan få tag på passande inredning i inredningsbutiker. 

Utgå från färger

Ett annat bra sätt att hitta passande inredning är att välja utifrån de färger du gillar. På så sätt kan du köpa inredning som passar bra in i ditt hem och det kommer vara enkelt att matcha dekorationen med dina möbler och de färger du har på hemmets väggar.

Prova dig fram

Fördelen med inredningsdetaljer är att de inte behöver kosta särskilt mycket. Därför ska du inte vara rädd för att prova köpa hem olika saker för att känna efter vad du gillar mest och vad som passar bäst in i ditt hem.

]]>
Skaffa minnesvärda konstverk till hemmet https://konstsommaruppsala.se/skaffa-minnesvarda-konstverk-till-hemmet/ Mon, 18 Oct 2021 11:02:27 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=172 När du inreder ditt hem kan det ibland vara lätt att glömma väggarna. Eller så hänger vi bara upp några tavlor från IKEA till exempel, som vi inte riktigt vet varför vi köpte. Många väljer tavlor efter inredningsstil och färg, men vi rekommenderar att du tänker till lite mer när det gäller konsten på dina väggar.

Häng upp din egen konst

Om du är lite av en konstnär har du säkert några alster du kan hänga upp. Vare sig det är målningar, skisser eller fotografier så är det alltid trevligt att se sin egen konst varje dag. Dessutom är det kul när besökare frågar om konsten och du stolt kan svara att du gjort den själv.

Det finns dock andra trevliga alternativ till personlig och minnesvärd konst. Om familjen till exempel fått tillökning är det roligt att föreviga det på olika sätt. Du kan exempelvis göra en födelsetavla för att stolt visa upp er nya familjemedlem. Du kan enkelt skapa din egen på nätet genom att välja mellan olika alternativ för material och utförande.

En födelsetavla blir ett minne för livet som barnet sedan kan ta med sig när de vuxit upp och flyttar hemifrån. Då har de åtminstone troligtvis slutat bli generade när mamma eller pappa tar fram bebisfotografierna när gästerna kommer.

]]>
Bjud på något på din konstutställning https://konstsommaruppsala.se/bjud-pa-nagot-pa-din-konstutstallning/ Tue, 05 Oct 2021 09:04:07 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=170 När du som konstnär ställer ut dina konstverk på ett galleri kanske för första gången, kan det vara särskilt trevligt att bjuda gästerna på någonting.

Testa något nytt och låt dina gäster även då få en speciell upplevelse utöver konsten. Till exempel kan du välja att bjuda på Matcha te eller Matcha Latte. För att göra en Matcha Latte vispar du därmed matchapulver med lite vatten och möjligtvis socker. Sedan värmer du upp mjölk och vispar den till ett skum. Mjölken kan då vara komjölk eller även till exempel havre- eller sojamjölk. Efter det häller du skummet i ett glas och därefter häller du matchablandningen ovanpå. På detta sätt får du en varm dryck att bjuda på.

Du kan även bjuda på en liten saltig godbit, för att låta gästerna känna sig välkomna. En liten bit tunt knäckebröd med matjessillröra med tunna rödlöksringar ovanpå. Skärgårdslimpa med pepparrotsfärskost och kallrökt lax med en dillkvist ovanpå. Eller en liten getostpaj med smak av rödbeta och färsk rucola ovanpå.

Du kan också välja att bjuda på en liten söt godbit. Chokladdoppade jordgubbar, mörk chokladtryffel med lingon eller vit chokladcheesecake bitar med passionsfrukt, kan därmed vara bra alternativ.

]]>
Presenter till den kulturintresserade https://konstsommaruppsala.se/presenter-till-den-kulturintresserade/ Tue, 13 Oct 2020 10:54:09 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=162 Om någon i din närhet fyller år och har ett intresse av kultur så kanske det skulle vara passande att köpa något som är relaterat till det intresse som finns. Det kan finnas en variation mellan vilka kulturintressen man har men om man tycker om konst som vi gör på denna sajt så skulle vi rekommendera en konstrunda som present.

Hitta en passande present

Bjud på en god middag innan eller efter den konstrunda som ni gått på. Om du ändå vill ge ett inslaget paket så finns det ett anta saker som kan vara spännande att ge. Hitta något passande hos företaget Giftoyo, du hittar säkert någon under kategorin kultur. Om inte så klicka dig runt i andra kategorier som kanske passar bättre. Se till att beställa din present i god tid innan födelsedagen då ni ska ut på konstrundan och äta på fin resturang.

Endagskurs i måleri som present

Om det finns ett intresse för måleri och konst så kan en endagskurs i måleri kanske vara något som skulle kunna passa som present. Kolla upp där ni bor om det finns någon konstnär som håller dagskurser. Om inte så finns det kurser som kanske kan passa för den som fyller år. Det finns en hel del att välja bland på kurser.se så förhoppningsvis så kan du hitta någon kurs där som du kan anmäla din vän till.

]]>
Ställa ut sin konst https://konstsommaruppsala.se/stalla-ut-sin-konst/ Thu, 23 Mar 2017 11:24:50 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=149 Som konstnär vill du gärna visa upp dina alster och drömmen för de allra flesta är nog att kunna leva på sin konst oavsett om det handlar om fotografering, dreja olika keramikföremål eller måla egna tavlor. Att arrangera en utställning behöver inte vara alltför svårt om man är strukturerad och vet hur man ska gå till väga. Lika viktigt som det är att hålla sin atelje i trim för att hitta det man behöver så är det bra att vara strukturerad och förberedd inför sin kommande utställning. Alla har vi någon gång varit nybörjare även på detta och det är rätt nervöst och spännande att äntligen få ett betyg från allmänheten som ska betrakta dina verk.Antingen kan du själv anordna en lokal eller så tar du kontakt med ett galleri som kan hjälpa dig igång. De har kunskapen och erfarenheten för att kunna få till en bra utställning inte bara vad gäller upphängningen av din konst utan allt ifrån lokal till inbjudan och eventuell förtäring under kvällen. Det finns gott om konstgallerier och museum som arbetar med att lyfta fram nya konstnärer och låta dem visa upp sig, en del annonserar själv om att de söker utställare, andra får man kontakta eller söka upp själv. 

]]>
Uppsala – en studentstad med närhet till huvudstaden https://konstsommaruppsala.se/uppsala-en-studentstad-med-narhet-till-huvudstaden/ Wed, 28 Dec 2016 10:44:00 +0000 https://konstsommaruppsala.se/?p=144 uppsala_310298231Det pratas mycket om Sveriges största städer. Vid det här laget vet nog de flesta vad som finns att göra i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige har dock mer än så att erbjuda – vad sägs till exempel om ett besök till den fjärde största staden Uppsala? Här finns ett brett utbud av saker att göra och se.

Detta är Uppsala

Har du varit på besök i Uppsala någon gång? Detta är Sveriges fjärde största stad med sina 140 454 invånare. Stadens läge är också mycket bra – du kan till exempel ta dig till Stockholm på under 40 minuter. Staden har dessutom ett rikt studentliv. Här hittar du nämligen anrika Uppsala Universitet, som också är Sveriges första universitet.

Besöksstaden Uppsala – nya hotell byggs

Uppsala må inte vara Sveriges största stad, men med sin variation i besöksutbud är det ändå en populär stad att besöka. Närheten till Stockholm gör den också till en turiststad. Det här innebär att fler hotell vill etablera sig i staden, och ett av dem som är i full gång med det är Elite. Deras första hotell i staden är på gång att byggas, och beräknas stå färdigt i mars 2017. Hotellet kommer att ligga central i staden, precis intill centralstationen. Med hela 198 lyxiga rum lär det bli succé!

Matställen i Uppsala

Uppsala erbjuder en varierad och modern matkultur. Här kan du hitta mysiga caféer, högklassiga restauranger och nytänkande mat från världens alla hörn. På Messob får du testa på det afrikanska köket, Burgers & Beers serverar amerikanska hamburgare och på GinnDee får du njuta av det thailändska köket. Är du vegetarian? Lugn, det finns mycket även för dig. Testa till exempel på den helvegetariska restaurangen Légume.

]]>