Olika konstformer

Konst kan ta lika många former som det finns människor på jorden. Några sätt att uttrycka konst på har dock blivit mer populära än andra. Låt oss ta en kort titt på några grundläggande konstformer – kanske kan dessa locka fram både inspiration och skaparglädje inom oss!

Att dreja

När man drejar skapar man föremål såsom krukor, muggar, vaser, skålar och tallrikar. Gemensamt för samtliga objekt är att de måsta vara runda till formen. Det är så man kort förklarar formen drejning helt enkelt. En lerklump placeras i mitten av en drejskiva som sedan roteras, antingen med en manuell pedal eller med en elektrisk motor. Drejaren använder sedan sina händer för att urholka och forma leran medan drejskivan snurrar. På så sätt får man fram olika former och skulpturer.

Måleri

Alla har vi skåda målerikonst på någon form. Här gäller det att skapa motiv på en yta med hjälp av färg. Materialen som används varierar stort och du kan måla på allt från ett vanligt papper till en mur. Även färgerna du använder kan tillhöra olika grupper som exempelvis pastell, akvarell, akryl, vattenfärg eller till och med kol. Målning som konstform har sina rötter i så kallade grottmålningar, och de allra äldsta av dessa är häst-, mammut- och oxmålningarna i Chauvet-grottan i Frankrike, som är runt 30,000 år gamla.

Skrivkonst och författarskap

Att skriva eller författa något kan till exempel inkludera att skriva dikter eller andra former av poesi. Att skriva böcker hör till skrivkonstens mest populära form, i synnerhet skönlitterära verk. Att skriva kan också avse kortare texter med syfte att väcka känslor eller underhålla; det att skriva pjäser eller manuskript är att skapa underhållning för teater- och filmscenen som sedan tolkas och spelas upp av skådespelare.

Skulptering

Skulptering kan utföras i näst intill vilket material som helst. Vissa väljer att hugga ut statyer i marmor eller andra typer av sten med hammare och kisel, andra gör fantastiska skapelser i trä med motorsåg. En somrig typ av skulptering är de tävlingar som ofta anordnas på varmare breddgrader, där det gäller att skapa fantastiska kreationer med hjälp av sand, och den vintriga motparten till detta är skulpturer av is. Bara fantasin sätter gränserna när det kommer till skulptering; du kan skapa precis vad du vill, av vad som helst.